Nieuwbouw: samenwerking van specialisten

Geplaatst op 23 augustus 2016 09:31

De bouw van een schip, laat staan de bouw van twee schepen tegelijkertijd, is een complexe aangelegenheid. Het vergde jaren van voorbereiding voor we zover waren. Niet verwonderlijk dat we voor dit project alleen de beste specialisten hebben uitgenodigd mee te denken en te bouwen. Graag stel ik een paar van deze specialisten aan u voor:

Marine Service Noord (MSN) uit Hoogezand
Al sinds 2014 zijn we in gesprek met deze specialisten op het gebied van LNG-brandstofsystemen. Marine Service Noord uit het Groningse Hoogezand levert het gehele ontwerp van de LNG brandstof-installatie vanaf de tanks tot aan de motoren. De gasinstallatie wordt geheel in de eigen werkplaats in Westerbroek gebouwd en samengesteld. Daarna gaan de vier installaties met de tanken op transport naar Vietnam om ze daar in het schip te laten inbouwen. De uiteindelijke inbedrijfstelling van de gehele LNG installaties zal door MSN in Nederland worden uitgevoerd.

Strategic Marine uit Australië en BMT Nigel Gee uit Southampton
Het bouwen van een aluminium schip van deze omvang vergt andere competenties van een scheepswerf die stalen schepen bouwt. Het ontwerpen en het goed kunnen bouwen van dergelijke grote aluminium schepen moet in goede handen zijn bij bedrijven die daar veel ervaring in hebben. Met het ervaren ontwerpbureau BMT Nigel Gee uit Southampton en Strategic Marine is dit in heel  goede handen. BMT Nigel Gee heeft een grote ervaring in het construeren van allerhande high speed aluminium schepen. Strategic Marine Vietnam is een van origine Australische scheepswerf, gespecialiseerd en bij uitstek ervaren in de bouw van allerhande (snelle) aluminium schepen, waaronder passagiersschepen. Het bedrijf is een onderdeel van het beursgenoteerde Triyards uit Singapore dat naast Strategic Marine nog een aantal grote scheepsbouwwerven in Azië en de VS heeft, die gespecialiseerd zijn in de bouw van complexe offshore installaties. Wat ons betreft de ideale partner om de twee geavanceerde aluminium schepen te laten bouwen.

Vripack uit Sneek
Het Friese bedrijf Vripack uit Sneek heeft zowel het exterieur als het interieur van de schepen ontworpen. De ideeën die Vripack lanceerde, onderscheidden zich door verrassende toepassingen en innovatie. Interessant is ook dat Vripack een holistische ontwerpvisie hanteert en expertise in huis heeft op het gebied van naval architectuur, scheepsbouwkundige engineering en design. Zo gebruikt het ontwerpbureau dezelfde ontwerp- en 3D-modelling software als de meeste scheepswerven. Het gerenommeerde nautisch ontwerpbureau heeft sinds 1961 wereldwijd al meer dan 7300 innovatieve jachten ontworpen voor particuliere opdrachtgevers en toonaangevende werven.

MTU uit Duitsland
Deze Duitse motorenspecialist, met een Nederlandse vestiging in Dordrecht, loopt voorop als het gaat om de ontwikkeling van schone en zuinige high performance motoren. Momenteel werken ze aan de ontwikkeling van uiterst efficiënte motoren, die uitsluitend werken op LNG (single fuel). We zijn er trots op dat onze schepen als eerste veerboten in Europa zullen worden uitgerust met motoren uit deze MTU 4000-serie. De schepen komen zonder motoren naar Nederland, waar specialisten van MTU ze inbouwen. Periodiek onderhoud zal door de motorenfabrikant zelf worden gedaan: een bijkomend voordeel van een producent die relatief dichtbij is gevestigd.

Overige Nederlandse leveranciers
Omdat de schepen uiteindelijk decennia lang in Nederland gaan varen, is er goed gekeken naar de beschikbaarheid van onderdelen en de service van installaties in West-Europa. Zo worden de twee contra rotating roerpropellers per schip geleverd door het toonaangevende Nederlandse bedrijf Veth uit Papendrecht. De hele installatie voor ventilatie en airconditioning wordt ontworpen en geleverd door de firma Heinen en Hopman uit Spakenburg. De twee liften aan boord van beide schepen worden ontworpen en geleverd door Lift Emotion uit Meppel. Het elektrisch systeem t.b.v. de aandrijving van de boegschroeven wordt ontworpen door European Power Conversions, gevestigd te Heerenveen.

Het complete nieuwbouwproject is een zeer nauwe samenwerking geworden tussen toonaangevende specialisten die, ieder op zijn eigen vakgebied, van grote meerwaarde zijn voor dit internationale project. Samen bouwen is samen leren en uit de samenwerking die startte bij de bouw van onze schepen, zijn weer nieuwe samenwerkingen ontstaan, tussen diverse toeleveranciers. Het is een kruisbestuiving gebleken van kennis die leidt tot verregaande innovatie en nieuwe mogelijkheden. En zo zien we het graag!

Paul J.M. Melles
Directeur

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: