Prijsdifferentiatie: vaar buiten de ‘spits’ met 20% korting

Geplaatst op 5 november 2014 10:56

Bijna de gehele reisbranche werkt er al mee: prijsdifferentiatie. Het is een mooi instrument om een betere spreiding van vervoersstromen over de dag te stimuleren. En het is een goede manier om passagiers zelf te laten kiezen wat voor hen belangrijker is: de prijs of het reismoment.

Tariefdifferentiatie bij Rederij Doeksen

Tariefdifferentiatie bij Rederij Doeksen

Vaste prijzen
Bij Rederij Doeksen hanteerden we jarenlang vaste prijzen. Een goede prijs voor een goede reis. In het verleden is er al genoeg gezegd en geschreven over onze tarieven. Want zijn die nu wel of niet marktconform? Uit onafhankelijk, recent onderzoek kan geconcludeerd worden, dat onze tarieven inderdaad marktconform zijn. Per gevaren kilometer zelfs goedkoper dan andere aanbieders op de Waddenzee. Maar we zijn natuurlijk niet doof voor de signalen van onze passagiers.

Volle boten
Gedurende de vakantieperiodes blijken onze passagiers een voorliefde te hebben voor bepaalde reismomenten. Op die tijdstippen zijn onze schepen altijd snel uitverkocht. Dit, terwijl op de vroegere en latere afvaarten die dag nog steevast voldoende ruimte beschikbaar is. Op de meest gewenste afvaarten varen we dan met erg volle boten van en naar de eilanden en dat wordt niet door alle passagiers als prettig ervaren. De afvaarten van 9.45 en 15.00 uur naar Terschelling bijvoorbeeld en de 12.30 uur afvaart terug. Ook de 14.15 uur afvaart naar Vlieland is een zeer populaire en drukke afvaart. Reden voor ons om te onderzoeken hoe we kunnen zorgen voor een betere spreiding van passagiers over alle geboden afvaarten per dag.

Meer keuze en betere spreiding
Met prijsdifferentiatie hebben we een extra instrument dat bijdraagt aan een betere spreiding. We bieden passagiers de mogelijkheid om buiten de spitsmomenten met 20% korting te reizen. Hierdoor komt er naar verwachting meer ruimte op de doorgaans drukke afvaarten, dus meer comfort. “Dat is leuk,” denk je nu misschien, “ maar dan verhogen jullie zeker de tarieven op de piekmomenten?” Het antwoord daarop is: ja en nee. In het zomerseizoen (17 april t/m 30 september 2015) worden de tarieven van de veerdienst buiten de daluren met 3,4-5% verhoogd t.o.v. prijsniveau 2014. Tijdens de winterdienstregeling 2015 blijven de tarieven gelijk aan die van 2014. Dit betekent, samen met de 20% korting tijdens daluren, dat de tarieven voor 2015 gemiddeld genomen níet stijgen, maar gelijk blijven aan die van 2014. De prijsdifferentiatie geldt overigens niet voor de sneldienst: hiervoor blijft het hele jaar door een vaste, niet-verhoogde prijs gelden (prijsniveau 2014).

Transparant
De afvaarten waarvoor tickets met 20% korting te koop zijn, zijn de 7.00 uur afvaart Terschelling – Harlingen, de 19.55 uur afvaart Harlingen – Terschelling, de 6.45 uur afvaart Vlieland – Harlingen en de 19.00 uur afvaart Harlingen – Vlieland. De korting geldt overigens niet alleen voor personen, maar ook voor fietsen, auto’s, etc. Bij het maken van een boeking krijgt men – heel transparant – een dagoverzicht met alle afvaarten en de bijbehorende prijzen. Zo kan de reiziger voor zichzelf een goede keuze maken. Uitgebreide, praktische informatie over tariefdifferentiatie is na te lezen op www.rederij-doeksen.nl/daltarief.

Instemming concessieverlener
Voor het introduceren van prijsdifferentiatie hadden we overigens wel toestemming nodig. Nu wij onze dienstverlening onder een concessie uitvoeren, wordt het vervoerplan dat we elk jaar maken, beoordeeld door de concessieverlener: het Rijk. In het vervoerplan voor 2015 hebben we, naast onze visie op de ontwikkeling van het bedrijf, de dienstregeling en de vloot, ook prijsdifferentiatie opgenomen. De concessieverlener heeft hiermee ingestemd, na bestudering van het vervoerplan en de input (zienswijzen) van de hierbij betrokken partijen. Overigens valt de tariefdifferentiatie binnen de tariefvoorschriften van de concessie. Volgend jaar gaan we evalueren hoe dit experiment met prijsdifferentiatie bevalt. En of het uitpakt zoals we hopen: méér tevreden passagiers door meer comfort en de keuze voor een daltarief.

Paul J.M. Melles, algemeen directeur

 

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: