Verloren? Gevonden!

Geplaatst op 6 juni 2013 10:59

Richard Tichelaar is het gezicht van de afdeling gevonden voorwerpen

Richard Tichelaar is het gezicht van de afdeling gevonden voorwerpen

Tijdens de overtocht check je je email op je smartphone. Bij het aanmeren denk je wel aan je telefoon, maar niet aan je bankpasje en je sieraden die je even naast je op de bank had gelegd. Of je hebt net een geweldig weekeinde op Vlieland gehad en bij terugkeer in Harlingen wil je geen seconde verspillen – de trein wacht! Even later ligt je vertrouwde slaapzak nog moederziel alleen onder de tafel in het restaurant… vergeten!

De kans dat het bankpasje, de sieraden en de slaapzak weer terugkomen bij hun rechtmatige eigenaar, is bij Rederij Doeksen vrij groot. Er wordt op de veerboten en aan de wal serieus werk gemaakt van het bewaren van de duizenden voorwerpen die daar per jaar worden achtergelaten. Richard Tichelaar heeft er vooral in de zomermaanden de handen vol aan. De medewerker van de Waldienst registreert de talloze aan boord of in de vertrekhal achtergelaten portemonnees, sjaals, sieraden, tassen, rugzakken en andere artikelen. Richard zorgt dat zo veel mogelijk artikelen weer bij hun eigenaar terugkomen. Lukt dat niet direct, dan ziet hij er op toe dat ze netjes in een magazijn worden bewaard en opgeslagen, soms voor lange tijd.

Gelukkig hebben veel reizigers snel in de gaten dat ze iets missen. Ze bellen naar het Contact Center of melden hun vermissing op de ‘Verloren Voorwerpen’-pagina op website van Doeksen. In overleg wordt het voorwerp naar hen opgestuurd of klaargezet bij de balie om te worden afgehaald. “Stuur ik het artikel op, dan kan de ontvanger vooraf via Post.nl de bezorgkosten betalen; dat doet de betrokkene meestal graag. Als ik iemand opspoor omdat we iets van hem of haar hebben gevonden is deze persoon bijna altijd blij. Hoewel… ik heb ook wel eens iemand een portemonnee terugbezorgd met zeshonderd euro er nog in. De man reageerde lauwtjes; hij had z’n portemonnee in de voorbije uren nog niet echt gemist…”

Bij een lila sjaal met bruine stippen, op een bepaalde datum achtergelaten op de overtocht van 10 uur is de match tussen artikel en eigenaar snel gemaakt. Dat geldt ook voor een portemonnee met bankpasjes en visitekaartjes. Als de eigenaar zich niet zelf meldt, kan Richard deze meestal snel opsporen. “Soms gaat het moeilijker, bijvoorbeeld als ik in een tas geen gegevens vind over de eigenaar. Dat vraagt wel even speurwerk, maar dat is ook de charme van deze job. Ik heb wel eens een fototoestel aan de eigenaar kunnen teruggeven doordat ik foto’s herkende op de camera. Collega’s die op het eiland wonen, herkenden gezichten en zo kwamen we hem op het spoor.”

Richard moet soms ook slim zijn om te zorgen dat waardevolle spullen naar de rechtmatige eigenaar gaan. “Als iemand belt dat hij zijn smartphone heeft achtergelaten, check ik wel even of hij kan aangeven hoe zijn startscherm er uit ziet.”

De top drie van gevonden voorwerpen is niet bijzonder opwindend, meent ook Richard: sjaals, petten, wanten en andere kledingstukken blijven vaak liggen, dikwijls op banken of onder tafels. De lijst met bijzondere vondsten is interessanter. “Je vindt soms de vreemdste zaken. Een kinderbuggy bijvoorbeeld. Die mis je toch direct? We hebben ook wel eens een kunstgebit gevonden. Beugels komen we ook dikwijls tegen. Ringen en andere sieraden, zelfs trouwringen met inscriptie! Ook vinden we laptops, waar nooit meer om wordt gebeld.”

Wat gebeurt er met zulke artikelen, als ze niet worden opgehaald? “Na drie maanden gaan de slaapzakken naar de daklozenopvang in Amsterdam. Andere nuttige artikelen met beperkte waarde, zoals kledingstukken, gaan naar de Stichting Dorcas.”

“De waardevolle spullen – denk aan de laptop, maar ook aan tenten, radio’s en telefoons – houden we wat langer in het magazijn. Als ze niet worden afgehaald, worden die uiteindelijk geveild onder het personeel van Doeksen. Wie het meest biedt, krijgt het artikel. De opbrengst gaat natuurlijk naar een goed doel!”

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: