Horeca serveert gezelligheid

Geplaatst op 20 maart 2013 11:04

Dirk Spoor, Hoofd Horeca

Dirk Spoor, Hoofd Horeca

Een warm welkom aan boord
Stelt u zich voor dat u zo in Harlingen op het MS Friesland stapt. Vergeet het praktische doel (de reis naar Terschelling) en denk aan wat in uw ogen de prettigste manier zou zijn om de komende twee uur door te brengen. Het liefst doet u dat in een gezellige sfeer. U wilt ontspannen, misschien wat werken of studeren, een praatje maken, naar muziek luisteren of misschien wel een dutje te doen. En iets eten of drinken, ja lekker!

Als je er zo naar kijkt, dan is het MS Friesland behalve veerboot ook een restaurant, grand café, bar en zelfs een beetje hotel. Dan is het niet zo vreemd dat Rederij Doeksen drie jaar besloot stevig te investeren in de horeca aan boord en aan de wal. Dirk Spoor, sinds 2010 Hoofd Horeca en met ruime ervaring in de hotellerie: “Het zelfbedieningsbuffet aan boord, het à la carte restaurant, de verkoop van koffie en gevulde koeken met een trolley aan boord van het MS Vlieland, maar ook de horeca in de terminal in Harlingen, we leggen alles langs dezelfde meetlat: hoe gastvrij komt onze horeca over op de reiziger? Hoe zorgen wij ervoor dat de klant zich in die anderhalf, twee uur, volledig thuis voelt bij ons?”

Toen Spoor aantrad bij Doeksen, werd duidelijk dat veel voorzieningen dateerden van de jaren tachtig en negentig en dat bars en restaurants, assortiment, presentatie en organisatie verbeterd kon worden. Dirk Spoor: “We zagen volop kansen om het gastheerschap aan boord en aan de wal te versterken.”
Die vaststelling was het startsein van een enorme verbeteroperatie, zowel fysiek als organisatorisch. Buffetten werden gemoderniseerd, bars gesloopt en opnieuw opgebouwd. De huisstijl, het assortiment, de bedrijfskleding en ook de uitstraling van de verkooppunten, werkelijk alles is onderhanden genomen. De vernieuwingen bereikten ook de terminal in Harlingen, bij het Grand Café Promenade. Brechjes Brood (ambachtelijk, vers belegd brood) en Sytses Friet (cafetaria) openden hun deuren, prima aanvullingen op de beleving – tegenwoordig een belangrijk woord in horeca – bij Doeksen.

Ook de 90 (in de zomer 130) medewerkers tellende afdeling Horeca ging op de schop om professioneler te kunnen werken. “Je kunt je taak zien als koffie inschenken en bier tappen. Je kunt jezelf ook zien als iemand die er in de bar of in het restaurant voor zorgt dat reizigers het gezellig hebben. Dat is precies het verschil, dat onze mensen ook meekrijgen in de gastheerschaptrainingen”, zegt Spoor. Om deze reden treffen reizigers bij het aan boord gaan tegenwoordig een purser, die zijn taak ruimer ziet dan het handhaven van orde en het innemen van ghettoblasters. “De purser heet de gasten welkom, een welkom zoals je dat mag verwachten in een hotel, restaurant of vliegtuig.”

De medewerkers in de horeca hebben de omslag volgens Dirk Spoor moeiteloos gemaakt. “Ik had eigenlijk niet anders verwacht. Onze mensen hebben gekozen voor een dienstbaar beroep, dat bepalend is voor de sfeer. Zij voelen dat goed aan.” De meeste vaste medewerkers werken dagelijks acht tot maximaal twaalf uur en zijn zo vier tot vijf dagen per week voor Doeksen in touw. De meeste medewerkers zijn afkomstig van de vaste wal. “Dat komt doordat er op Vlieland relatief weinig mensen wonen – het aantal potentiële horecamedewerkers is er dun gezaaid. En op Terschelling zijn al relatief veel banen in de horeca”, legt Dirk Spoor uit.

Het werk in de horeca aan boord van de veerboten brengt voor veel medewerkers met zich mee dat zij geregeld de nacht doorbrengen in Doeksens eigen personeelspension op Terschelling. Op Vlieland bestaat zo’n pension niet, daar brengen de medewerkers de nacht door in hutten aan boord van de veerboot.

De verbeteracties voor de horeca zijn volgens Dirk in principe nooit echt af. “Het werk in de horeca is sterk geprofessionaliseerd, maar daar blijven wij ons in ontwikkelen. We hebben steeds meer biologische producten in ons assortiment en volgen de vraag van de reizigers. Ook duurzaamheid vraagt voordurend onze aandacht; zo besparen wij tegenwoordig enorm veel op verpakkingsmateriaal en transportkosten door in onze horeca wijn uit fust te schenken. Ook scheiden wij bij Doeksen het horeca-afval aan boord – papier, glas en restmateriaal – maar ook daar is nog verbetering mogelijk door bijvoorbeeld ook plastic apart te houden. Het vraagt tijd en organisatie.”

Zo kan elke reiziger bij Doeksen een prettige reis beleven. Dankzij het welkom van de purser en ‘de gezelligheid’ die de medewerkers elke dag opnieuw serveren in restaurant en bar, zo veel mogelijk met een glimlach. Dat is echt “welkom aan boord”. En natuurlijk: “Graag tot ziens bij een volgende overtocht.”

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: