Het mooiste beroep op aarde

Geplaatst op 27 februari 2013 11:47

Pieter Schroo, eerste kapitein bij Rederij Doeksen

Pieter Schroo, eerste kapitein bij Rederij Doeksen

Pieter Schroo, eerste kapitein bij Rederij Doeksen
De Friesland wordt klaargemaakt voor vertrek. Pieter Schroo (48), eerste kapitein bij Rederij Doeksen, volgt het laadproces vanuit de stuurhut. Daarbij houdt hij voortdurend het portofoonverkeer in de gaten, om snel te kunnen ingrijpen als dat nodig is. Met een schuin oog op de bewakingsmonitor die zicht geeft op het beladen van het autodek overlegt Schroo met de stuurman over de tocht die op het punt van beginnen staat.

Als we even later de haven uit zijn, stellen we maar meteen de hamvraag: is het beroep van kapitein echt het mooiste beroep op aarde, de droom van menig kind? “Ja, zonder twijfel”, lacht Schroo, een van de veertien kapiteins die bij Doeksen in dienst zijn. “Uiteindelijk is kapitein zijn het ’t hoogst haalbare in de zeevaart. De verantwoordelijkheid maakt het bijzonder. Ik geef leiding aan de bemanning – stuurman, eerste en tweede machinist en twee matrozen – en ben verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen aan boord. Hoewel elke medewerker bij Doeksen zijn mannetje staat en weet wat er van hem wordt verwacht, ben ik degene die moet beslissen. Dat legt geen zware druk op mij, ik ben mij er wel altijd van bewust.”

Wat zijn lastige beslissingen? “Denk aan de vraag of we wel of niet varen bij extreem slecht weer of bij mist. Het is soms lastig om dat – zoals de servicegedachte bij Doeksen wil – minimaal acht uur van tevoren te bepalen. We willen onze reizigers op tijd laten weten waar ze aan toe zijn, maar een afvaart schrappen… lastig hoor. Het kan enorm meevallen of tegenvallen en dan kan je er wel eens naast zitten.”

Schroo is al 25 jaar in dienst bij Rederij Doeksen. Hij is begonnen als ‘olieman’ op de bekende sleepboot Holland en klom later op tot stuurman en in 2000 werd hij kapitein, hij was toen 36. “Ik heb ook in de visserij gezeten, op een Noordzeekotter, en in de offshore. Ik wilde eigenlijk de sport in, naar het CIOS. Maar mijn vader vond dat ik naar de Zeevaartschool moest en zo gebeurde het. Hoewel ik van Terschelling kom, woonde ons gezin in Den Helder, mijn vader zat bij de marine.”

“Verreweg de meeste varende collega’s bij Doeksen komen van de eilanden, een groot aantal van hen heeft op de Zeevaartschool in Terschelling gezeten. Veel eilanders werken over de hele wereld in de zeevaart; het mooie van het werk op de veerboten is dat je met je vak bezig bent, maar dat je toch ook een sociaal leven hebt. ’s Avonds ben je gewoon weer thuis.”

Hoe is de werkdag van een kapitein? “Ik begin ruim voor de eerste afvaart en ben dikwijls een van de laatste medewerkers die het terrein na de laatste aankomst verlaat. Na drie dagen werken ben ik drie dagen vrij. De diensten worden ruim vooruit gepland in een jaarrooster, waarin ook rekening wordt gehouden met een groot aantal veiligheidstrainingen en verschillende cursussen en verlof.”

Een kapitein heeft ook taken aan de wal. Zo coördineert elke kapitein geregeld een grote, drie weken durende onderhoudsbeurt voor een schip in het dok. Schroo heeft de jaarlijkse beurt van de Friesland achter de rug, waarbij veel planning en organisatie komt kijken. Onderdelen zijn getest, gerenoveerd of vervangen, er is op grote schaal geschilderd en ook de veiligheidsvoorzieningen zijn uitgebreid getest. “Ik volg en coördineer alles, samen met de hoofdmachinist, de collega’s op kantoor met de mensen van de werf.”

Wat maakt een dag in het leven bij een kapitein op de veerdienst ‘top’? Schroo denkt even na, maar niet lang: “Een mooie Oeroldag, met fijne gasten, die in een vrolijke stemming zijn. Sowieso is elke drukke dag waarop je veel mensen vervoert heel fijn. Een lange dag varen, met slecht weer, waarin alles prima is verlopen, daar kan ik ook heel tevreden over zijn. Dat deel ik ook graag met de stuurman en de andere medewerkers. Eer van je werk!”

Als eerste kapitein heeft Pieter Schroo ook heel wat ‘papierwerk’ af te handelen. “Het gaat om zaken als de coördinatie tussen kapiteins onderling en de walorganisatie, het toetsen van procedures, zelfs de sollicitatieprocedures voor nieuwe bemanningsleden, het opstellen van jaarroosters en het coördineren van verlofdagen. Hoewel het varen het leukst van alles is, hoort dit werk er ook bij. Ik probeer andere kapiteins zo veel mogelijk te betrekken bij zaken als sollicitaties, hun mening is belangrijk.”

Betrokkenheid, teamspirit, het zijn belangrijke zaken voor het goed functioneren van een bemanning. En hoewel er bij Doeksen buiten werktijd geregeld leuke activiteiten worden georganiseerd voor het personeel, doen de bemanningen sinds vier jaar iets extra’s. Schroo wijst op in de stuurhut van de Friesland op een stukje huisvlijt, een grote ijzeren trofee van wrakhout en een oude afsluiter. “Dat is de inzet van een viertal zeevisavondjes die we met de bemanning elke zomer hebben. Met z’n allen vissen we in de branding op zeebaars, met een olievat en wat hout voor de barbecue en wat biertjes erbij. Wie per seizoen de grootste vissen vangt, wint de trofee. Die avonden zijn erg gezellig, ze zijn goed voor de onderlinge verstandhouding. En uiteindelijk voor de kwaliteit van het werk aan boord.”

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: