Afspraak is afspraak

Geplaatst op 22 januari 2013 14:17

Een betrouwbare veerdienst, daar kun je op rekenen. Die volgt de dienstregeling, in zomer én winter. Ook als er weinig reizigers zijn en zelfs: als een schip een defect heeft. Maar hoe garandeert Doeksen de veerdienst, die de eilanden jaarrond met de wal verbindt?

Volgens afspraken met de overheden mag een goede veerdienst niet ophouden als er minder reizigers zijn. Ook in de minder drukke maanden moet een adequate veerdienst worden onderhouden van en naar de eilanden, onder meer om de eilanders volop reismogelijkheden te bieden.
Als we in Harlingen naar de zojuist aangemeerde ‘Friesland’ kijken, dan is vandaag zo’n dag. Zes auto’s en nog geen zestig passagiers komen aan land. Da’s wel een heel magere oogst. En toch váárt de Friesland, want zo zijn de afspraken met de overheid.

De verhouding tussen dienstverleners en ‘gasten’ is vandaag wel beter dan het meest luxueuze vijfsterren hotel. Want op twintig reizigers werken vandaag aan boord zes bemanningsleden en twee horeca-medewerkers. Tel daarbij op een tiental medewerkers in de terminals en aan de kassa, collega’s op Terschelling en Vlieland, plus nog evenveel medewerkers op kantoor. Zo’n veerdienst kan in de winter dus niet ‘uit’.

Er zijn heel wat van zulke stille dagen in de winter. Eén van de ‘dunste dagen’ van deze winter was – tot dusver – 9 januari. Dinsdagen, woensdagen en donderdagen zijn in de winter sowieso wat stiller, maar deze spande de kroon. Op zes afvaarten van Harlingen naar Terschelling werden in totaal 386 reizigers geteld, alsmede 25 personenauto’s en vier vrachtwagens. Op de twee afvaarten tussen Harlingen en Vlieland ging het om in totaal 92 reizigers.

Maar die veerboten, die moeten váren. Ook als er zich een technisch mankement voordoet. Gelukkig houdt Doeksen altijd een reserveschip paraat op Terschelling en zijn bemanningsleden oproepbaar om uit te varen. “Want”, zo weet vlootinspecteur Jan Kooistra. “We laten de mensen niet staan. Zodra we weten dat een schip vanwege een technisch mankement niet verder kan, komen heel veel mensen in actie. Op Terschelling beginnen de mobiele telefoons te rinkelen, want daar wonen veel van onze bemanningsleden. Ze zijn voor dit soort moment oproepbaar, dus ze weten dat ze als een speer naar de haven moeten. Daar ligt ons reserveschip, de Midsland, die in zo’n geval binnen het half uur kan afvaren. Iedereen aan boord? Varen, want de dienstregeling is heilig.”

Ms Midsland op de werf voor onderhoud

Ms Midsland op de werf voor onderhoud

Om het schip permanent vertrekklaar te houden, controleert een onderhoudsploeg op gezette tijden de staat van de machines, de voorraden en de veiligheidsmiddelen. Daarbij wordt het schip zeker in de wintermaanden goed warm gestookt, om direct op temperatuur en inzetbaar te zijn als de omstandigheden daar om vragen.

Het spreekt vanzelf dat deze ‘staat van paraatheid’ kostbaar is. Dat begint bij de investering zelf: Doeksen heeft meer materieel dan strikt genomen voor de dienstregeling noodzakelijk is. De schepen zijn kostbaar, het onderhoud evenzeer. En de dagelijkse operationele kosten voor zo’n reserveschip – ook al vaart hij niet uit – zijn serieus. Jan Kooistra: “Ik denk dat een weekeinde stoken tijdens zeer strenge vorst, om de boot warm te houden al gauw 1.500 liter gasolie kost, reken maar uit.”

Hoe vaak gebeurt het dat de Midsland in actie moet komen? “Niet heel vaak. De Vlieland had eens een probleem met een van de schroeven. De overtocht waar ze mee bezig was, kon worden afgemaakt; de Midsland heeft volgens het boekje de diensten overgenomen. We zijn op alles voorbereid. En mocht het voorkomen dat de Midsland net voor onderhoud op de werf is, terwijl vervanging noodzakelijk is, dan kunnen we direct een extra snelboot inzetten om de passagiers te vervoeren. Ons vrachtschip de Noord-Nederland kan dan de geboekte auto’s vervoeren.”

Gelukkig komt het niet vaak voor dat reservematerieel en –bemanningsleden moeten worden ingezet. Maar als het gebeurt, staan de medewerkers van Doeksen klaar. Want afspraak is afspraak.

PS. Nu vraagt u zich misschien ook af wat de drukste dag van het jaar was? Dat was – geheel volgens de traditie – de vrijdag voor Oerol. Op deze 15de juni vervoerde Doeksen maar liefst 11.014 passagiers naar Terschelling en Vlieland.

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: