De Parlevinker, bijna een jaar na opening

Geplaatst op 14 november 2012 11:19
Parlevinker: de winkel in de veerterminal te Harlingen

Yntze Wiebenga in de Parlevinker (Harlingen)

Service voor vertrek en na aankomst
Elke reiziger kent de last-minute schrik die past bij op reis gaan en dat is op Schiphol niet anders dan in Harlingen. Verhip, tandpasta vergeten. Of: waar vinden we nog een leuk boekje voor de kids, om de tijd te verdrijven aan boord. Of een tijdschrift! Je haalt deze en andere producten sinds december vorig jaar in De Parlevinker, de winkel in de terminal in Harlingen. Een service voor de reiziger en inmiddels een integraal onderdeel van de ‘Doeken reiservaring’.

Hoewel De Parlevinker geen urenlange shopping exercitie mogelijk maakt, is het een bijzonder rijk gesorteerde winkel. Het is het koninkrijkje van Yntze Wiebenga (49), die nu een jaar geleden bij Rederij Doeksen in dienst kwam als Retail Manager. Hij bracht lijn in de nieuwe winkel en in het assortiment dat aan boord van de veerboten wordt verkocht.

“De behoefte van reizigers om nog snel een belangrijk artikel te kopen vormt de basis onder de shop. Een ‘spin’ voor op de bagagedrager van je fiets, EHBO-spullen, veiligheidsspelden? Geen tijd om nog even een winkel in Harlingen te zoeken en toch compleet gepakt de overtocht willen maken, dat brengt de meeste mensen naar de winkel”, weet Yntze, die eerder onder meer werkte bij Nieuwe Weme supermarkten, Coca Cola en Look-o-Look.

Rowling en Grisham
Het meest verkochte artikel? “Boeken en tijdschriften”, zegt Yntze zonder aarzelen. “En daarna maandverband, tampons en andere vergeten artikelen die je het liefst meteen even koopt, terwijl je in de terminal wacht op vertrek. In de zomer komt daar zonnebrandolie bij. Wie lekker een weekeinde op een waddeneiland gaat doorbrengen, kan bij de Parlevinker nog net even het nieuwe boek van JK Rowling – de schrijfster van Harry Potter – of de laatste van John Grisham meenemen. De stap naar het aanbieden van snoep, nootjes en sigaretten was een logische. Al wordt er aan de laatste categorie niet veel verdiend, een winkel die bedoeld is als service hoort sigaretten te verkopen, vindt Yntze.

Praktische behoeften
Zo voorziet De Parlevinker in praktische behoeften en is het de plaats voor impulsaankopen. De ideeën komen steeds meer van reizigers. ‘Verkoopt u ook OV-chipkaarten?’ Goede ideeën worden altijd opgevolgd. Zo is er aan boord van de schepen ook steeds meer ruimte voor bijvoorbeeld boeken en tijdschriften (van zes titels naar achttien titels) en kleurboeken, stiften en zelfs kwartetspellen waarmee gezinnen zich gedurende de twee uur durende overtocht goed kunnen vermaken.

De Parlevinker is ook de plaats om een leuk aandenken te kopen aan het eiland. Denk daarbij aan cranberryproducten en wat typisch Friese producten waarvoor ook Harlingers de weg naar de winkel weten te vinden. En natuurlijk de echte toeristenproducten, zoals t-shirts en mokken met de beeltenis van Doekie.

Publiekstrekker: Doekie
“Binnenkort wordt een manshoge knuffel van Doekie de publiekstrekker van de winkel. Daarna komen de kleinere look-alikes, echt een hebbeding voor de kinderen”, weet Yntze, die daarmee ook wat meer kopers hoopt te trekken die net van de boot af komen.
Ook van de eilanden komen interessante product-ideeën. De uitbater loopt naar een schap met mooie rugzakken en ‘big shopper’ tassen van botterzeildoek en tentdoek, een product van een creatieve inwoner van Vlieland. “Ze kwam daar zelf mee. Ik wilde het wel eens proberen en ik heb er in een paar weken zo’n vijftien van verkocht. De tassen zijn een echte hit!”

Met alle seizoenen
Zo ontwikkelt het winkelaanbod zich gestaag, er komen elke maand wel nieuwe producten bij. “Ik heb net de echte zomerspullen voor een paar maanden vervangen door een assortiment mutsen, wanten en sjaals”, lacht Yntze. “Typische Sinterklaascadeautjes, kerstkaarten, we bewegen mee met alle seizoenen. En natuurlijk hebben we af en toe een leuke actie die ook via Doeksen TV wordt gepromoot. Het nieuwste product? Sea Bands, bandjes tegen zeeziekte. Ook weer dankzij een tip van een reiziger!”

Zijn er producten die u mist? Geef ze door via info@rederij-doeksen.nl en wie weet vindt u ze binnenkort in de winkel.

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: