Onze Doekie

Geplaatst op 30 oktober 2012 12:06

Doekie en Robert ten Brink

Wat krijgt u meteen in beeld als u Rederij Doeksen bezoekt op internet? Als u post krijgt van ons, een visitekaartje of een folder? Dat is het olijke kopje van Doekie! Die nieuwsgierige en vrolijke blik, die grote ogen, dat bolle lijf: het is al 25 jaar het beeld waaraan u ons ogenblikkelijk herkent, nog voordat u de naam heeft gelezen.

Doekie viert dit jaar zijn 25e verjaardag en dat lieten wij niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens de herfstvakantie voeren kinderen gratis mee en werden aan boord verjaardagsfeestjes georganiseerd. Schminken, tattoos plakken, kleuren, zingen: aan de glunderende gezichtjes van onze jonge passagiers was te zien dat ze genoten! En natuurlijk was Doekie zelf ook aanwezig.

Doekie bestaat eigenlijk al iets langer dan 25 jaar. Hij is getekend door Eke van Mansvelt, van de gelijknamige ontwerpstudio op Terschelling. Hij is bedacht als een soort ‘visuele vertegenwoordiger’ van Terschelling in de jaren tachtig. Destijds schonk de gemeente Terschelling een geldbedrag aan het comité dat de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland wilde halen. De olijke zeehond dook dus voor het eerst op als beeldmerk voor de steun van Terschelling aan het sportieve initiatief.

“Toen duidelijk werd dat Nederland de Spelen niet ging organiseren, liet de toenmalige directeur van de Rederij, zijn oog vallen op de zeehond”, vertelt Jan Pieter Kok van Studio Eke van Mansvelt. “De zeehond werd Doekie gedoopt en niet veel later verscheen zijn beeltenis – als onderdeel van de nieuwe huisstijl – op alle uitingen van de rederij, op briefpapier en kaartjes en op de schepen en de terminals.”

Doekie is dus al jaren integraal onderdeel van de Doeksen-huisstijl. In 2008, toen de rederij honderd jaar bestond, werd Doekie tot leven gewekt, als levensgrote mascotte met een zachte vacht. Een gespecialiseerd bedrijf kreeg de opdracht om een pop van Doekie te maken, aan de hand van een ontwerp van de creatieve ‘moeder’ Eke van Mansvelt.

Sindsdien is Doekie, onze kindervriend, regelmatig te vinden aan boord. Hij heeft een ‘hulpje’, een collega die hem op het schip rondleidt en kinderen kleurplaten geeft. Kinderen en volwassenen vinden het leuk om met Doekie op de foto te gaan! Ook bekende Nederlanders, zoals Robert ten Brink (zie foto), kennen Doekie en poseren graag even met hem.

Om op deze plaats een veelgestelde vraag te beantwoorden: Doekie wordt per toerbeurt ‘bemenst’, door verschillende personen, zowel mannen als vrouwen. Er worden wel eisen aan deze collega’s gesteld: je mag niet groter zijn dan 1 meter 72 (anders pas je niet in het pak) en je moet de zeehond door de juiste bewegingen met armen en benen wel echt tot leven wekken.

Ingrid Wouters, bij Doeksen verantwoordelijk voor het rooster van Doekie: “Er zijn vier collega’s die bij toerbeurt in Doekie stappen. Doekie haalt graag grapjes uit; bij een ‘flashmob’ die onlangs tijdens Oerol spontaan een dans bij de terminal uitvoerde, deed Doekie ook vrolijk mee. Hij is echt een sfeermaker, maar moet daarbij wel oppassen: hij heeft in het grote, zware hoofd maar heel weinig zicht. En bovendien is het een vrij warm pak.”

Onze Doekie heeft inmiddels een eigen merchandisinglijn met leuke spullen voor aan boord, tijdens de vakantie en voor thuis. Kleurboekjes, schriften, spelletjes, doeboekjes, zeemansboeken, shirts, caps en bandana’s worden verkocht in de Doeksen-winkels, als leuk aandenken bij een bezoek aan de eilanden.

Op de Friesland bestaat een kindersalon die is voorzien van een Doekie-wand met tekeningen van het zeehondje en van zijn vriendje Ferry de zeemeeuw. Ook Ferry is een creatie van Eke van Mansvelt.

Zo heeft Doekie zich ontwikkeld van een onderdeel van onze huisstijl tot een tastbaar (en: aaibaar!) symbool voor onze rederij. Rederij Doeksen is heel blij met Doekie, omdat hij heel goed past bij de gastvrijheid die we willen uitstralen. Gezinnen vormen een belangrijke doelgroep voor ons bedrijf en Doekie helpt hen zich thuis te voelen aan boord.

Daarnaast is Doekie, de lachende zeehond, synoniem met het vakantiegevoel en -plezier op Terschelling en Vlieland!

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: