Veilig de zee op met Doeksen

Geplaatst op 1 augustus 2012 09:17

Als op een stormachtige dag de trossen los gaan en de veerboot de Waddenzee opgaat, dan denkt u misschien wel eens: als er nu eens iets gebeurt? Zijn er wel voldoende hulpmiddelen? Weet de bemanning wel wat te doen?

Om u meteen gerust te stellen: ja, alle middelen voor EHBO, reanimatie (AED), om te blussen of om de veerboot snel en veilig te ontruimen, zijn voorhanden, zelfs in veel ruimere mate dan officieel verplicht is. En zeker, de bemanning is volledig voorbereid op elke mogelijke ‘situatie’ aan boord.

U bent bepaald niet de enige die hier wel eens over nadenkt. Bij Doeksen is het voorkomen van ongelukken zelfs dagelijks onderwerp van gesprek. Niet omdat de risico’s zo groot zouden zijn, integendeel: de kans dat er ooit een serieuze calamiteit plaatsvindt is zelfs uitermate klein. Maar vooral omdat wij vinden dat onze reizigers behalve een prettig verblijf aan boord optimale veiligheid mogen verwachten, elke overtocht weer. Dat doen wij door rekening te houden met talloze scenario’s en door onze medewerkers het hele jaar door serieuze en realistische trainingen te laten doen.

Ook kleinere ongelukjes
Daarbij denken wij doelbewust aan het ergste, Maar we denken ook aan de kleinere ongelukjes, die bij reizigers voor grote onrust kunnen zorgen. Als een passagier die aan boord een nare uitglijder maakt en lelijk valt. “Onze bemanning bestaat uit louter vaklieden, die weten wat ze te doen staan”, zegt Jaap Velds, hoofd P&O bij Doeksen.

Uitgebreid getraind
Doeksen-medewerkers – van de kapiteins en andere betrokkenen op de brug tot horecamedewerkers en collega’s aan de wal – worden meermalen per jaar uitgebreid getraind om allerlei problemen adequaat op te lossen. De lijst met cursussen en trainingen is lang: van trainingen op het gebied van Bedrijfshulpverlening en EHBO tot de meer specifieke trainingen: een bedrijf als Doeksen investeert royaal in de veiligheid van klanten en medewerkers. Naast trainingen bij de oefenlocatie van G4S doen alle varende medewerkers ook geregeld mee aan calamiteitentrainingen aan boord van hun schip , waarbij allerlei realistische scenario’s aan de orde komen

Ieder zijn taak
Jaap: “Deze training zorgt ervoor dat iedere medewerker zijn taak in het plan weet uit te voeren. De kapitein op de brug en elk bemanningslid op zijn eigen plaats, van het autodek tot in de horeca.” En wordt jaarlijks meerdere keren uitgebreid geoefend, zowel bij een gespecialiseerde calamiteitenbestrijder G4S in Oudehaske, als aan boord van onze schepen. Ook onze tijdelijke seizoenkrachten aan boord, krijgen bij G4S training in blussen, reanimatie en omgaan met mensen in stress situaties. Ook krijgen zij instructie aan boord door de kapitein of de stuurman, zodat zij weten waar zich de veiligheidsmiddelen bevinden.

Levensecht
Maar veiligheid is niet alleen een zaak van bemanningsleden. Mocht er zich iets aan boord voordoen, dan moeten medewerkers aan de wal weten welke hulpdiensten moeten worden ingeschakeld, hoe de hulpverlening moet worden gecoördineerd. Uiteraard oefent ook het management van Doeksen regelmatig op realistische wijze op deze situaties,. “We trainen levensecht en merken daarbij telkens weer dat goede communicatie naar passagiers, medewerkers en buitenwereld allesbepalend is voor de goede afloop van een incident.”

Velds: “We trainen voor zaken die we hopen nooit mee te maken. En dat doen we graag en met volle inzet, om de zekerheid te hebben dat we elke situatie aankunnen. Dat moet reizigers een goed gevoel geven als ze bij ons aan boord stappen:!”

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: