Topdrukte bij Doeksen: onderhoud voor een soepel vaarseizoen

Geplaatst op 11 januari 2012 10:49

Het mag dan in de winter rustig zijn op de eilanden, bij Doeksen heerst topdrukte! Want dit zijn de maanden waarin het groot onderhoud aan de vloot plaatsvindt.

Tijdens een werfbeurt worden belangrijk onderdelen gecheckt, vervangen en gereviseerd. Het werk op werf van Shipdock in Harlingen zorgt er voor dat reizigers in de drukke vaarmaanden van 2012 weer veilig – en: op tijd! – van en naar de eilanden kunnen reizen.

De vloot gaat volgens een vast onderhoudsschema naar de werf. Het autoveer ms Midsland is op dit moment aan de beurt en komt op 20 januari weer in de vaart. “We plannen de werfbeurten heel strak; alles moet binnen het gestelde aantal dagen gebeurd zijn,” vertelt vlootinspecteur Bas Koudenburg, die met collega Jan Kooistra de operatie organiseert en overziet. “De reizigers mogen geen last hebben van het onderhoudswerk en het vaarschema mag geen moment in het geding komen.”

koegelwieck op de werf

Ms Koegelwieck voor groot onderhoud op de werf

Het werk is erop gericht om uitval tijdens het ‘seizoen’ te voorkomen, dus de schepen moeten in topvorm uit de werfbeurt komen. Daarom worden belangrijke onderdelen aan motoren en generatoren streng gecontroleerd en soms vervangen. Hoofdmotoren, schroefassen en koppelingen, niets ontsnapt aan de aandacht van de inspecteurs en monteurs. “We doen alles voor de continuïteit en de veiligheid, waarbij we ook zorgen dat de installaties aan de wettelijke eisen en normen blijven voldoen. Veel zaken aan boord – zoals reddingsmiddelen en brandblusmiddelen – moeten worden gekeurd om de vereiste certificaten te krijgen.”

Als een schip in het dok gaat en uit het water komt, is dat de ideale gelegenheid voor inspectie en onderhoud van alles dat zich normaal gesproken onder de waterlijn bevindt, zoals schroefasafdichtingen, lagerringen en schroefbladen.
Voor motoren en generatoren bestaan vaste onderhoudsschema’s, waarbij het aantal draaiuren leidend is voor onderhoud en vervanging. “Inspecteren, reviseren en vervangen doen we met verstand en veelal in samenspraak met de fabrikanten en leveranciers van belangrijke onderdelen.”

De werfbeurt is dé gelegenheid voor belangrijke aanpassingen, ook aan passagiersvoorzieningen en minder zichtbare systemen op een schip. “Zo is een tijd terug tijdens de werfbeurt van een van de schepen het alarmsysteem volledig vernieuwd. Een grote klus, die we echt alleen tijdens zo’n werfbeurt kunnen uitvoeren”, zegt Bas, die eraan toevoegt dat ook de ‘looks’ van de schepen aandacht krijgt, veelal met een flinke schilderbeurt.

Het werk gebeurt door de eigen bemanningen van Rederij Doeksen, personeel van de werf en soms wel tot een twintigtal gespecialiseerde onderaannemers. “Voor onze eigen mensen zijn de werfbeurten een goede manier om de schepen van binnen en van buiten te kennen; dat komt ze in de piekmaanden van pas als ze onze schepen ‘in vorm’ moeten houden en de veiligheid en bedrijfszekerheid voortdurend in de gaten houden.”

Als in maart het onderhouds- en revisiewerk helemaal klaar is, dan breekt voor Bas en Jan als het goed is een rustiger periode aan. “De schepen zijn dan helemaal tiptop in orde voor de zomer,” zegt Bas. Om er lachend aan toe te voegen: “Maar rustig wordt het nooit. Want wij gaan meteen aan de slag om de werfbeurten van de volgende winter te plannen.”

Reageer op dit bericht

Wij stellen uw inhoudelijke reactie zeer op prijs. We lezen alle reacties maar kunnen niet garanderen dat op iedere reactie een persoonlijk antwoord volgt. Uw suggesties nemen we vanzelfsprekend mee in onze bedrijfsvoering. Reacties worden niet op dit Blogboek gepubliceerd.

Naam: *

E-mail adres: *

Reactie: